Thursday 19 January 2012

मटर के समोसे (Pea samosas)



क्या चाहिए

250 ग्राम मैदा, चुटकीभर अजवायन, 2 कटोरी मटर के दाने, 2 छोटे चम्मच अमचूर व लाल मिर्च पाउडर, स्वादानुसार नमक, 1 छोटा चम्मच गरम मसाला, स्वादानुसार बारीक कटी हरी मिर्च।

ऐसे बनाएं

मैदे में अजवायन व मोयन डालकर अच्छी तरह मिलाएं। इसमें आवश्यकतानुसार पानी डालकर आटा गूंध लें।

भरावन के लिए- मटर को दरदरा पीस लें। इसमें हरी मिर्च, लाल मिर्च पाउडर, नमक, अमचूर, गरम मसाला डालकर अच्छी तरह मिलाएं। एक पैन में तेल गर्म करें। इसमें तैयार भरावन डालकर पांच मिनट तक भून लें।

गूंधे हुए मैदे की लोई बनाकर पतली रोटी बेल लें। रोटी के बीच से दो भाग करें। समोसे का आकार देते हुए भरावन भरें। इसी तरह सभी समोसे तैयार करें। गर्म तेल में मध्यम आंच पर सुनहरे होने तक सभी समोसे तल लें। इमली या हरी चटनी के साथ गर्मा-गर्म समोसे सर्व करें।



What 
250 grams flour, Chutkibr parsley, 2 bowl Pease, 2 teaspoons dried mango powder and red chilli powder, salt to taste, 1 tsp garam masala, finely chopped green pepper taste. 
Create a 
Moyn in flour, add parsley and mix well. It should knead the dough by adding water as needed. 
For filling - peas Drdra grind. The green chili, red chili powder, salt, dried mango powder, garam masala and mix well put. Heat oil in a pan. Ready Saute for five minutes, add the filling. 
Take the dough into fine flour wafer Gunde Bell. If the two parts of bread. To the plastically Fill samosa filling.Prepare all samosas like this. Heat oil in medium heat until golden on the bottom make the samosas. Summer with tamarind or green chutney - Serve hot samosas.

No comments: