Thursday 19 January 2012

पालक स्टफ्ड बाटी (Spinach Stuffed Bati)



क्या चाहिए

बाटी के आवरण के लिए- 250 ग्राम मल्टीग्रेन आटा, 1 छोटा चम्मच बेकिंग पाउडर व सौंफ, 1/2 छोटा चम्मच मीठा सोडा व हल्दी, स्वादानुसार नमक, 1 बड़ा चम्मच घी।

भरावन के लिए- 250 ग्राम पालक, 1/2 कप बेसन, स्वादानुसार नमक, 1 छोटा चम्मच जीरा, धनिया पाउडर व बारीक कटी हरी मिर्च, चुटकीभर हींग, 1/4 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर, 1/2 छोटा चम्मच अमचूर व गरम मसाला, 1 बड़ा चम्मच बारीक कटा अदरक व तेल।


ऐसे बनाएं

बाटी के आवरण की सामग्री एकसार करें। इसमें थोड़ा-थोड़ा पानी डालते हुए कड़ा आटा गूंध लें। एक पैन में तेल गर्म करें। इसमें जीरा, सौंफ, अदरक, हरी मिर्च, हींग डालकर भून लें। बारीक कटी पालक व नमक डालकर धीमी आंच पर पकाएं। बेसन व सभी मसाले डालकर थोड़ा और भूनें। मिश्रण कड़ाही छोड़ने लगे, तो गैस बंद कर दें। बाटी बनाने के लिए आटे की लोइयां बनाएं। प्रत्येक लोई को हथेली पर फैलाएं। भरावन भरकर किनारों को समेटते हुए पुन: लोई का आकार देकर हल्का-सा दबा दें। पहले से गर्म गैस तंदूर में सुनहरी होने तक बाटियां सेंक लें।



What 


Bati for the cover - Maltigren 250 grams flour, 1 tsp baking powder and fennel, 1 / 2 tsp sweet soda and turmeric, salt to taste, 1 tablespoon melted butter. 

For filling - 250 grams spinach, 1 / 2 cup gram flour, salt to taste, 1 tsp cumin seeds, coriander powder and finely chopped green pepper, Chutkibr asafoetida, 1 / 4 tsp red chili powder, 1 / 2 tsp dried mango powder and garam seasoning, 1 tablespoon finely chopped ginger and oil. 

Create a 



Bati to shake up the contents of the cover. It sup knead the dough by putting the bike hard. Heat oil in a pan.The cumin, fennel, ginger, green chillies, asafoetida pour Saute. Finely chopped spinach and salt Cook on low flame. Put flour and all spices and fry a little. Mixture began to leave the pan, turn off the gas. Bati Loiyan to make flour. Spread the dough on the palm. Filling to the edges entering the deadly clashes again with dough the size of the light - a little push. The hot gas in the oven until golden bike Batian heat.

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